Jouw vacatures bovenaan de zoekresultaten van Google!?

De zoektocht van kandidaten naar een nieuwe werkgever, start meestal bij het invullen van een zoekopdracht in een zoekmachine. Omdat zoekmachines, zoals Google, zo belangrijk zijn bij het zoeken van vacatures, wil je als recruiter het liefst dat jouw vacatures en/of jouw bedrijf op de eerste zoekpagina te vinden is.

Deze droom is niet altijd onbereikbaar, aangezien die felbegeerde eerste plaats te bereiken is met behulp van de juiste tools en relevante content. Een hoop van deze zaken is voer voor de IT-afdeling, maar door de vacatureteksten SEO-proof te schrijven kan jij zorgen voor betere posities binnen de zoekresultaten.

SEO; wat is dat dan precies?

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ en omvat alle zaken die ervoor zorgen dat een webpagina hoog scoort binnen de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google, Yahoo en Bing. In Nederland wordt SEO ook wel aangeduid als zoekmachine optimalisatie. 90% van de Nederlandse zoekopdrachten gaan via Google, dus wordt Google als de standaard beschouwd. De andere zoekmachines werken nagenoeg op dezelfde manier, dus is dit artikel ook van toepassing op de andere zoekmachines.

De eerste zoekresultaten krijgen verreweg de meeste aandacht. Deze pagina’s zijn volgens het algoritme van Google, op basis van de zoekopdracht, het meest relevant. Dit is ook aan te tonen met behulp van doorklikpercentages: het gemiddelde doorklikpercentage voor de eerste positie binnen de organische zoekresultaten ligt rond de 30%, terwijl het gemiddelde doorklikpercentage voor een webpagina op de tweede pagina rond de 1,5% ligt. Hierom is het van belang om op de eerste pagina van Google te staan. De woorden die gebruikt worden op een webpagina zijn de belangrijkste factor die de plek in de zoekwoorden resultaten bepalen. Deze woorden worden ook wel 'zoekwoorden' genoemd. Op basis van deze zoekwoorden en de manier waarop deze gebruikt worden, de lengte van de teksten en de gebruiksvriendelijkheid van de pagina bepaalt Google de relevantie van de pagina’s aan de zoekopdracht. Vervolgens wordt je pagina door Google geïndexeerd. Indexeren betekent dat Google de pagina leest en een plek geeft binnen de zoekresultaten.

De content: schrijf de vacature voor de gebruiker

Google vindt het heel belangrijk dat je tekst relevant is voor de zoeker. Het algoritme kan de mate van relevantie tegenwoordig goed bepalen. Dus richt je met het schrijven van de vacature allereerst op de doelgroep waarvoor je schrijft. Kopiëren van andere websites wordt afgestraft, dus schrijf een unieke vacaturetekst. Google kan ook in de war raken als je verschillende pagina’s hebt met precies dezelfde content, dus probeer dit te vermijden. Gebruiksvriendelijkheid is voor Google ook heel belangrijk. Maak een pagina met kopjes, duidelijke, niet te lange alinea’s en een heldere structuur.

Vervolgens bepaal je het zoekwoord waar je omheen schrijft. Op basis van onder andere deze woorden kiest Google ervoor of je pagina geïndexeerd wordt. Bedenk wel dat op generieke woorden als ‘IT’ veel concurrentie is, dus probeer het specifieker te maken door bijvoorbeeld om ‘IT-manager Heerhugowaard’ heen te schrijven. In plaats van zoekwoorden kan je ook gebruik maken van zinsdelen, ook wel 'longtail' genoemd. Hier zit minder concurrentie op en levert kwalitatief beter verkeer, omdat dit hele specifieke zoekopdrachten zijn. Een Limburger zal niet snel zoeken op 'IT-manager Heerhugowaard'. Om tot goede longtail-termen te komen, kan je gebruik maken van enkele tools. Deze zullen later in het artikel aan bod komen.

Het schrijven van de vacaturetekst

Als je een zoekwoord of zinsdeel hebt bepaald, kan je gaan schrijven. Belangrijk bij het schrijven van een SEO-geoptimaliseerde vacaturetekst:

 1. De titel – De titel is maximaal 65 karakters lang en bevat jouw zoekwoord in ieder geval één keer. Zet hem het liefst zoveel mogelijk aan het begin. Maak de titel pakkend en uitnodigend om op te klikken. Maak je gebruik van longtail zoekwoorden? Zorg dan dat ze bij elkaar in de buurt staan.

 2. De alinea’s – De eerste alinea is zeer belangrijk, omdat de bezoeker hier bepaalt of het de moeite waard is om verder te lezen. Ook in de eerste alinea moet het zoekwoord in ieder geval één keer voorkomen, het liefst zoveel mogelijk aan het begin. Probeer in de andere alinea’s af en toe het zoekwoord en synoniemen hiervan terug te laten komen. Als je een zoekwoord te vaak voor laat komen, heet dit 'stuffen'. Google ziet dit als vals spel om zo hoog mogelijk te scoren. Het algoritme zorgt er vervolgens voor dat je vacature niet meer voorkomt in de zoekresultaten of dat deze significant daalt. Alinea’s bevatten idealiter maximaal 150 woorden. Maak de zinnen niet te lang; zinnen van twintig woorden worden door Google als ideaal beschouwd.

 3. De kopjes – Werk met kopjes. Het is belangrijk om in de kopjes duidelijk te maken wat er gaat komen in de aankomende alinea. Laat het zoekwoord en synoniemen hiervan terugkomen in de kopjes. De belangrijkste koppen zijn groter dan de minder belangrijke koppen.

 4. De indeling – Zorg dat alles helder is. Een ‘solliciteer nu’ knop moet makkelijk vindbaar zijn en opvallen op de pagina. Ga ervan uit dat de zoeker zo min mogelijk moeite hoeft te doen om zoveel mogelijk informatie tot zich te nemen.

Tools die je helpen met het schrijven van de perfecte vacaturetekst

Natuurlijk zijn er gratis tools die je kunnen helpen met het schrijven van een goede SEO-tekst. Hieronder staan een paar tools omschreven.

Yoast is een veelgebruikte plugin (een aanvulling) voor WordPress die feedback geeft op de teksten die je geschreven hebt, zowel op de gebruiksvriendelijkheid als op het voorkomen van zoekwoorden. WordPress is een veelgebruikte web software waarmee op een relatief eenvoudige manier een website kan worden onderhouden.

Om tot zoekwoorden te komen, kan er gebruik gemaakt worden van de keywordplanner van Google Ads. Hier kun je zien hoe vaak er gezocht wordt op zoekwoorden die jij wilt gebruiken. Met de tool kan je ook om suggesties vragen voor zoekwoorden die in verband staan met jouw gekozen zoekwoorden. www.answerthepublic.com is een tool die zoekopdrachten weergeeft die relevant zijn aan de door jou ingevulde gegevens. Deze tool geeft longtail-suggesties, naar aanleiding van het door jou ingevulde zoekwoord.

Tenslotte kan je online verschillende tools vinden waarin je kan zien op welke positie de vacature op het moment in de zoekresultaten staat. Voorbeelden hiervan zijn waarstaikingoogle.nl en hoehoogstaikingoogle.nl. Je kan het ook zelf onderzoeken door in incognitomodus zoekopdrachten uit te voeren.

Do’s and don’ts

Er komt dus toch een hele hoop kijken bij het toepassen van SEO op vacatures. Om het makkelijker te maken, staan hier nog even alle behandelde trucjes in een overzichtelijk rijtje:

Do's:

 • Schrijf voor de doelgroep;

 • Maak de pagina gebruiksvriendelijk; breng dus ook een duidelijke structuur aan;

 • Bepaal sleutel- woord(en) en/of zinsdelen;

 • Gebruik het liefst longtail zoekwoorden;

 • Zet deze woorden (het liefst vooraan) in de titel;

 • Maak de titel niet langer dan 65 karakters;

 • Zet de zoekwoorden (het liefst vooraan) tenminste één keer in de eerste alinea;

 • Laat de zoekwoorden sporadisch terugkomen in de alinea’s;

 • Gebruik synoniemen van een zoekwoord;

 • Maak de alinea’s niet langer dan 150 woorden;

 • Maak zinnen van ongeveer 20 woorden.

Don'ts

 • Niet ‘stuffen’; (stuffing is een SEO-techniek waarbij een site vol staat met trefwoorden om de positie van een pagina in de zoekresultaten te verbeteren, alleen wordt dit door Google als spam gezien)

 • Kopieer geen content van andere websites;

 • Maak niet meerdere pagina’s aan met dezelfde inhoud.

Als je deze punten meeneemt met het schrijven van een vacaturetekst, voldoet je vacature aan de eisen die Google stelt om hoog te ranken in zoekmachines. Het duurt echter wel eventjes voordat je vacature hoog komt te staan in Google. De zoekmachine moet de vacature eerst indexeren en daarnaast moet je website autoriteit opbouwen door steeds goede content te publiceren. Het hebben van autoriteit wil zeggen dat de zoekmachine jouw website als goede bron van informatie ziet. Je wordt vervolgens beloond met hogere rankings voor de SEO-geoptimaliseerde vacatures die in de toekomst worden toegevoegd. Door de vacature in het archief te zetten nadat deze is verlopen, zorg je ervoor dat de content voor de zoekmachines nog te zien is. Op deze manier raak je je plaats op de zoekmachines ook niet kwijt.

Om optimaal te scoren, doe je er ook goed aan om de digitale afdeling te vragen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van SEO. Zo komen jouw vacatureteksten nog beter tot hun recht.

Succes met schrijven!