Jouw vacatures bovenaan de zoekresultaten van Google!?

De zoektocht naar een nieuwe werkgever start voor een grote groep werkzoekenden bij het invullen van een zoekopdracht op één van de grote zoekmachines. Omdat de zoekmachines zo belangrijk zijn bij het zoeken van vacatures, wil je als recruiter natuurlijk het liefst dat de vacatures en/of bedrijf op de eerste pagina van de zoekresultaten terecht komen. Deze droom is niet altijd onbereikbaar, aangezien die felbegeerde eerste plaats te bereiken is met behulp van de juiste tools en relevante content. Een hoop van deze zaken is voer voor de IT-afdeling, maar door de vacatureteksten SEO-proof te schrijven kun je zorgen voor betere posities binnen de zoekresultaten.

SEO; Wat is dat dan precies

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’, wat zoveel betekent als het geheel van zaken die ervoor zorgen dat de webpagina hoog scoort binnen de organische zoekresultaten van zoekmachines als Google en Yahoo. In Nederland wordt SEO ook wel aangeduid als zoekmachineoptimalisatie. 90% van de Nederlandse zoekopdrachten gaan via Google, dus beschouwt men Google als de standaard. De andere zoekmachines werken nagenoeg op dezelfde manier, dus is dit artikel ook van toepassing op de andere zoekmachines.

De eerste zoekresultaten van een zoekmachine krijgen van de zoeker verreweg de meeste aandacht. Deze pagina’s zijn volgens het algoritme van Google, op basis van de zoekopdracht, het meest relevant. Dit is ook aan te tonen met behulp van doorklikpercentages: het gemiddelde doorklikpercentage voor de eerste positie binnen de organische zoekresultaten ligt rond de 30%, terwijl het gemiddelde doorklikpercentage voor een webpagina op de tweede pagina rond de 1,5% ligt. Het is daarom belangrijk om zo hoog mogelijk binnen de zoekresultaten te scoren.

De woorden die gebruikt worden op een webpagina zijn de belangrijkste factor die de plek in de zoekwoordenresultaten bepalen. Deze woorden worden ook wel 'sleutelwoorden' of 'zoekwoorden' genoemd. Op basis van de sleutelwoorden en de manier waarop deze gebruikt worden, de lengte van de teksten en de gebruiksvriendelijkheid van de pagina bepaalt Google de relevantie van de pagina’s aan de zoekopdracht. Vervolgens wordt je pagina door de zoekmachine geïndexeerd.  Indexeren betekent dat Google de pagina leest en een plek krijgt binnen de zoekresultaten.

De content: schrijf de vacature voor de gebruiker

Google vindt het heel belangrijk dat je tekst relevant is voor de zoeker. Het algoritme kan de mate van relevantie tegenwoordig goed bepalen. Dus richt je met het schrijven van de vacature allereerst op de doelgroep waarvoor je schrijft. Kopiëren van andere websites wordt afgestraft, dus schrijf een unieke vacaturetekst. Google kan ook in de war raken als je verschillende pagina’s hebt met precies dezelfde content, dus probeer dit te vermijden. Gebruiksvriendelijkheid is voor de zoekmachines ook heel belangrijk. Maak een pagina met kopjes, duidelijke, niet te lange alinea’s en een heldere structuur.

Vervolgens bepaal je het sleutelwoord waar je omheen schrijft. Op basis van onder andere deze woorden kiest Google ervoor of je pagina geïndexeerd wordt. Bedenk wel dat op generieke woorden als ‘IT’ veel concurrentie is, dus probeer het specifieker te maken door bijvoorbeeld om ‘IT-manager Heerhugowaard’ heen te schrijven. In plaats van zoekwoorden kan je ook gebruik maken van zinsdelen, ook wel 'longtail' genoemd. Hier zit meestal minder concurrentie op en levert kwalitatief beter verkeer, omdat dit hele specifieke zoekopdrachten zijn. Een Limburger zal niet snel zoeken op 'IT-manager Heerhugowaard'. Om tot goede longtail-termen te komen, kan je gebruik maken van enkele tools. Deze zullen verderop aan bod komen.

Je kan ook verschillende sleutelwoorden en zinsdelen gebruiken voor het schrijven van een tekst.

Het schrijven van de vacaturetekst

Als je een sleutelwoord of zinsdeel hebt bepaald, kan je gaan schrijven. Belangrijk bij het schrijven van een SEO-geoptimaliseerde vacaturetekst:

De titel – De titel is maximaal 65 karakters lang en bevat het sleutelwoord in ieder geval één keer. Zet hem het liefst zoveel mogelijk aan het begin. Maak de titel pakkend en uitnodigend om op te klikken. Maak je gebruik van longtail zoekwoorden? Zorg dan dat ze bij elkaar in de buurt staan.

De alinea’s – De eerste alinea is zeer belangrijk, omdat de bezoeker hier bepaalt of het de moeite waard is om verder te lezen. In de eerste alinea moet het sleutelwoord in ieder geval één keer voorkomen, het liefst zoveel mogelijk aan het begin. Probeer in de andere alinea’s af en toe het sleutelwoord en synoniemen hiervan terug te laten komen. Als je het sleutelwoord te vaak voor laat komen, heet dit 'stuffen'. Google ziet dit als vals spel om zo hoog mogelijk te scoren. Het algoritme zorgt er vervolgens voor dat je vacature niet meer voorkomt in de zoekresultaten of dat deze significant daalt. Alinea’s bevatten idealiter maximaal 150 woorden. Maak de zinnen niet te lang; zinnen van twintig woorden worden door Google als ideaal beschouwd.

De kopjes – Werk met kopjes. Het is belangrijk om in de kopjes duidelijk te maken wat er gaat komen in de aankomende alinea. Laat het sleutelwoord en synoniemen hiervan terugkomen in de kopjes. De belangrijkste koppen zijn groter dan de minder belangrijke koppen.

De indeling – Zorg dat alles helder is. Een ‘solliciteer nu’ knop moet makkelijk vindbaar zijn en opvallen op de pagina. Ga ervan uit dat de zoeker zo min mogelijk moeite hoeft te doen om zoveel mogelijk informatie tot zich te nemen.|

Tools die je helpen met het schrijven van de perfecte vacaturetekst

Natuurlijk zijn er, zoals voor heel veel dingen, gratis tools die je kunnen helpen met het schrijven van een goeie SEO-tekst.

Yoast is een veelgebruikte plugin (een aanvulling) voor WordPress die feedback geeft op de teksten die je geschreven hebt, zowel op de gebruiksvriendelijkheid als op het voorkomen van sleutelwoorden. WordPress is een veelgebruikte websoftware waarmee op een relatief eenvoudige manier een website kan worden onderhouden.

Om tot sleutelwoorden te komen, kan er gebruik gemaakt worden van de keywordplanner van Google AdWords. Hier kun je zien hoe vaak er gezocht wordt op de sleutelwoorden die jij wilt gebruiken. Ook kan je om suggesties vragen voor zoekwoorden die in verband staan met jouw sleutelwoord. www.answerthepublic.com is juist een tool die zoekopdrachten weergeeft die relevant zijn aan de door jou ingevulde gegevens. Deze tool geeft longtail-suggesties naar aanleiding van het door jou ingevulde zoekwoord.

Tenslotte kan je online verschillende tools vinden waarin je kan zien op welke positie de vacature op het moment in de zoekresultaten staat. Voorbeelden hiervan zijn waarstaikingoogle.nl en hoehoogstaikingoogle.nl. Je kan het ook zelf onderzoeken door in icognitomodus zoekopdrachten uit te voeren.

Do’s and don’ts

Er komt dus toch een hele hoop kijken bij het toepassen van SEO op vacatures. Om het makkelijker te maken, zet ik hier nog even alle behandelde trucjes in een overzichtelijk rijtje:

Do's:

 • Schrijf voor de doelgroep;
 • Maak de pagina gebruiksvriendelijk; breng dus ook een duidelijke structuur aan;
 • Bepaal sleutel- woord(en) en/of zinsdelen;
 • Gebruik het liefst longtail zoekwoorden;
 • Zet deze woorden (het liefst vooraan) in de titel;
 • Maak de titel niet langer dan 65 karakters;
 • Zet de sleutelwoorden (het liefst vooraan) tenminste één keer in de eerste alinea;
 • Laat de zoekwoorden sporadisch terugkomen in de alinea’s;
 • Gebruik synoniemen van het sleutelwoord;
 • Maak de alinea’s niet langer dan 150 woorden;
 • Maak zinnen van ongeveer 20 woorden.

Don'ts

 • Niet ‘stuffen’;
 • Kopieer geen content van andere websites;
 • Maak niet meerdere pagina’s aan met dezelfde inhoud.

Als je deze punten meeneemt met het schrijven van een vacaturetekst, voldoet je vacature aan de meeste eisen om hoog te ranken in zoekmachines. Het duurt echter wel eventjes voordat je vacature hoog komt te staan in Google. De zoekmachine moet de vacature eerst indexeren en daarnaast moet je website autoriteit opbouwen door steeds goede content te publiceren. Het hebben van autoriteit wilt zeggen dat de zoekmachine jouw website als goede bron van informatie ziet. Je wordt vervolgens beloont met hogere rankings voor de SEO-geoptimaliseerde vacatures die in de toekomst worden toegevoegd. Door de vacature in het archief te zetten nadat deze is verlopen, zorg je ervoor dat de content voor de zoekmachines nog te zien is. Op deze manier raak je je plaats op de zoekmachines ook niet kwijt.

Om optimaal te scoren, doe je er ook goed aan om de digitale afdeling te vragen onderzoek te doen naar de mogelijkheden van SEO. Zo komen jouw vacatureteksten nog beter tot hun recht.

Succes met schrijven!