Ontstaan

Moongro is een technologiebedrijf dat het verschil maakt in de Nederlandse recruitmentmarkt op het gebied van jong, hoogopgeleid talent. Het data-gedreven werken maakt het mogelijk om met instroomgaranties te werken. Zelfs in de oververhitte arbeidsmarkt van dit moment kan Moongro haar klanten instroomgaranties bieden. Zo laat Moongro voor sommige opdrachtgevers meer dan 100 jonge, hoogopgeleide talenten, per jaar instromen.

 

Vier jaar geleden reisden eigenaren Robin Friend en Oscar Bieleveld af naar Silicon Valley om daar te kijken wat de snelst groeiende bedrijven gemeen hadden. Na twee dagen was de belangrijkste gemene deler al duidelijk: het waren allemaal data-gedreven technologiebedrijven. Bedrijven die vanuit eigen technologie een service aanboden binnen een specifieke markt en vanuit het data-gedreven werken een niveau van dienstverlening aan konden bieden, dat hun concurrenten simpelweg niet konden.

 

Deze technologiebedrijven hadden de beschikbaarheid over veel meer informatie. Konden daardoor veel beter passende oplossingen aanbieden, en de data stelde hen in veel gevallen in staat veel sneller te leren. Door de data kunnen veel data-gedreven bedrijven hun klanten bijvoorbeeld op exact het juiste moment een dienst of product aanbieden. Voorspellende modellen maken het mogelijk de relevantie op een specifiek moment concreet in beeld te brengen. Na gesprekken met verschillende eigenaren van technologiebedrijven bleek tevens dat de data de bedrijven in staat stelde om veel sneller te leren, waardoor zij hun technologie in hoog tempo weer verder konden ontwikkelen. De data faciliteerde de snelheid van ontwikkeling enorm, waardoor groeipercentages van meer dan 50% per jaar meer regel dan uitzondering waren.

  Ontwikkeling

  Voor Robin Friend en Oscar Bieleveld was het duidelijk: data-gedreven technologie was de toekomst. Bij terugkomst werden inzichten snel nader uitgewerkt en vervolgens werd er gezocht naar een geschikte development partij die daadwerkelijk kon maken wat andere bedrijven in Nederland nog niet hadden. Na uitvoerige gesprekken met gerenommeerde Nederlandse development clubs, bleek het technisch toch erg lastig om alle wensen mee te nemen in een nieuw recruitmentplatform. Dit maakte dat de zoektocht verder ging en er uiteindelijk een partner werd gevonden in een specialistische development club in het buitenland, die vooral voor de Amerikaanse markt ontwikkelde.

   

  Na het testen van de software werd het data-gedreven Moongro in juli 2017 gelanceerd. Voorafgaand aan Moongro waren Robin Friend en Oscar Bieleveld eigenaar van Business Talent Network, een bedrijf dat in dezelfde klantbehoefte voorzag: het helpen van topbedrijven om zich te verbinden met ambitieus, jong, hoogopgeleid talent om hun vacatures in te vullen. Hun ervaring, en het netwerk dat was opgebouwd in de tijd van Business Talent Network, maakte een vliegende start mogelijk. Grote multinationals werden snel klant en de ruim 30 domeinnamen waar Business Talent Network in het verleden een losse website draaide, werden aangesloten op het nieuw ontwikkelde, data-gedreven platform. De technologie, en met name de resultaten, zorgden vervolgens voor het momentum waardoor Moongro in 2018 al meteen een enorme groei doormaakt.

   

  Al een jaar na aanvang werkt Moongro voor ruim 100 multinationals en is goed in staat om afgegeven garanties ook daadwerkelijk in te vullen. Door gebruik te maken van de data en de voorspellende modellen die Moongro heeft ontwikkeld, is het voorafgaand aan het starten van de samenwerking, al mogelijk om de klant een exact plaatje te schetsen van wat er nodig is om de uiteindelijke wervingsdoelstellingen ook daadwerkelijk binnen de tijdlijnen in te vullen. Tegelijkertijd geeft de data vooraf ook volledig inzicht in wat er simpelweg niet haalbaar is. Dit voorkomt teleurstellingen en is voor grote investeringen erg fijn om vooraf te weten. Door op deze manier te werken is Moongro voor haar opdrachtgevers geen leverancier, maar meer een strategische instroompartner, waar zij op kunnen bouwen.

   

  In de oververhitte arbeidsmarkt van dit moment wordt het wel of niet kunnen groeien voor veel bedrijven bepaald door de mate waarin zij in staat zijn om zich te verbinden met intrinsiek gemotiveerde, talentvolle mensen. Op het gebied van jong, hoogopgeleid talent, kan de technologie van Moongro hen deze zekerheid bieden.